Tinovul Mohos se afla intr-unul dintre craterele Masivului Ciomatu - prelungirea extrem sudica a lantului vulcanic al Muntilor Harghitei, in sud-vestul
satului Lazaresti si imediat in apropierea Lacului Sfanta Ana.
Suprafata imensa a Mohosului de odinioara a fost de patru ori cat cea a lacului Sfanta Ana.
De-a lungul mileniilor lacul Mohos s-a tot micsorat si incetul cu incetul a devenit mlastinos, transformandu-se intr-o adevarata mlastina alpina.
Stratul de turba este gros de 10 pana la un maxim de 20 de metri, grosimea lui fiind suficient de atractiva, in asa fel incat, pe vremea regimului comunist
sa se incerce exploatarea acesteia.
Datorita turbei apa tinovului este aproape neagra.
Suprafata protejata este de 240 ha din care mlastina propriu zisa are 80 ha si reprezinta o mlastina oligotrofa.
Rezervatia se afla la o altitudine de 1050 m si adaposteste vegetatie forestiera alcatuita in mare parte de pin silvestru, specii de mesteacăn pitic si mesteacan
pufos, specii floristice de turbarie: dintre care roua cerului, specii de rogozuri, ruginare, precum si specii de pasari, reptile si batracieni.
Pe suprafaţa tinovului se gasesc numeroase ochiuri de apa.
Deplasarea in rezervatie se face numai in grupuri, pe o pasarela de lemn care duce la doua dintre ochiurile de apa care au mai ramas din vechiul lac si in prezenta
unui ghid desemnat.
Dexonline zice ca tinovul e o mlastina oligotrofa.
Tinovul Mohos în special, este o mlastina formata într-un crater vulcanic pe locul unui fost lac.
Interesant este ca ecosistemul care s-a format aici a permis dezvoltarea unor specii de plante - otravitoare, halucinogene sau carnivore (unele unice in Romania).
Aspectul este unul foarte ciudat.
„Lacul” este acoperit de o padure de pinus silvestris a carui inaltime este invers proportionala cu grosimea stratului de turba.
Cand ploua, stratul de turba capata proprietatile unui burete si poate deveni periculos, de aceea deplasarea de face pe o pasarela de lemn.
Zona este declarata rezervatie floristica si ca vizitarea se face numai cu ghid in grupuri care pleaca la ore fixe.
Pasarela de lemn duce la doua ochiuri de apa care au mai ramas din vechiul lac si care incet incet vor fi si ele colmatate.
Apa celor doua lacuri este aproape neagra din cauza turbei.
Atractii:
Plantele speciale
Animalele speciale
Lacuri
Ghid turistic