Baile Tusnad este un oras in judetul Harghita, Transilvania, Romania, orasul este cu cel mai mic numar de locuitori din România.
Este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre muntii Harghita si Bodoc, in cheiurile Oltului, la o altitudine de 650 m.
Este o importanta statiune balneo-climaterica.
Data cea mai probabila pentru fondarea statiunii este anul 1842.
Vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban a atras atentia asupra efectului terapeutic al apelor minerale, dupa care s-au pus bazele unei societati,
pe actiuni in vederea exploatarii statiunii in anul 1845.
Denumita "Perla Ardealului", Tusnadul este una dintre cele mai frumoase asezari balneare din tara noastra.
Pozitia in teritoriu ii confera un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi care fac ca statiunea
sa dispuna de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice.
Inconjurata de brazi seculari, statiunea beneficiaza de aer curat, ozonizat, bogat in aerosoli si ioni negativi si de un climat subalpin.
Dintre mestesugurile populare traditionale trebuie mentionate sculptura, filiatura de lana, ceramica, filiatura de paie, albinaritul, olaritul, scrisul pe oua dar nu putem uita nici fieraria si dulgheritul.
Aranjamentul diferitelor ornamentele sculptate in lemn, care sunt aproape de perfectiune, se bazeaza pe simtul mesterului formand astfel o lume de basme, unde exista alaturi forme abstracte geometrice si simbolice si diferite motive botanice, animaliere, cosmice si religioase.
Putem considera aceasta regiune un imens muzeu in aer liber.
Regiunea are un puternic caracter rural.
Obiective turistice la Baile Tusnad:
Stanca Soimilor ofera o priveliste excelenta asupra: defileul Oltului, varfurilor Vártető, Szurdok si Csomád, acoperiti cu brazi.
Ruinele cetatii Stanca aoimilor
Tanovul Mohos este despartit de lacul Sf. Ana de o coama imensa
Cetatea Bálványos din ciuc