Castelul Bran denumit si castelul Dracula este unul dintre cele mai pretioase vestigii istorice din Transilvania.
Daca peretii monumentului ar vorbi, ne-ar putea destainui secole intregi de istorie, veacuri de legenda si povesti cum nu s-au mai auzit.
Cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei - cea a lui Dracula sau a lui Vlad Tepes, se leaga si de castelul Bran.
Aceasta ni-l infatiseaza pe Vlad Tepes - domnitor in Tara Romanesca in secolul XV - drept un soi de vampir, ce se hraneste cu sangele si carnea dusmanilor.
Aceste amanunte au constituit deliciul multor documentare, filme sau au fost folosite ca strategie de promovare a zonei.
In realitate, acesta era doar un domnitor necrutator cu dusmanii, carora le aplica pedeapsa extrema - trasul in teapa.
S-a presupus ca asa zisul Dracula a locuit in Castelul Bran, insa nu s-au gasit niciun fel de dovezi care sa ateste lucrul acesta.
Castelul ramane insa un vestigiu autentic, situat in pasul Rucar-Bran, la 30 km de municipiul Brasov.
Este amplasat strategic, pe marginea unei stanci inalte, pentru a spori vizibilitatea asupra zonei.
Castelul Dracula era initial o fortificatie de forma patrulatera neregulata, a caror turnuri au fost construite mult mai tarziu.
Cetatea a fost donata reginei Maria a Romaniei in 1920, care a amenajat-o si a transformat-o intr-un veritabil castel, ramas mostenire fiicei sale, principesa Ileana.
In 1948, a reintrat in proprietatea statului roman.
In 1987 au fost incepute o serie de lucrari in vederea restaurarii si amenajarii ca muzeu, iar recent Castelul Bran a fost restituit urmasilor principesei Ileana.
Acestia l-au remobilat cu piese din colectia personala, astfel ca astazi vizitatorii pot admira exponate ce reproduc si reflecta atmosfera regala de la castel.
Obiective turistice în Castelul Bran:
Muzeul satului Bran
Muzeul castelului