Sancraiu este un sat in partea de sud-vest a judetului Covasna, in Depresiunea Sfantu Gheorghe, la poalele estice ale muntilor Muntii Baraolt.
Apartine de comuna Ilieni.
Prima atestare documentara dateaza din anul 1334, dar si aici, putinele descoperiri arheologice demonstreaza prezenta omului inca mult inainte.
Pe locul numit "Culmea Lagului", situat între drumul judetean 112 si drumul ce duce spre sat, s-a descoperit un nucleu de obsidiana datand din epoca neolitica.
Pe teritoriul satului s-a mai gasit un denar roman, emis in anul 89 - 88 i.e.n. ce ar putea sa provina dintr-o asezare dacica.
Economia localitatii este una predominant agricola, bazata pe cultivarea cartofului si a cerealelor si cresterea animalelor.
Zona este comoara infinita a artei populare, a obiceiurilor si a traditiilor.
Putem considera aceasta regiune un imens muzeu in aer liber.
Regiunea are un puternic caracter rural.
Satele, traditiile bine pastrate si portile traditionale sunt foarte atractive pentru turisti.
Regiunea este populata de oameni care pastreaza si cultiva cu adevarat si aztazi traditiile populare.
Ornamentarea portilor traditionale reflecta talentul si ingeniozitatea locuitorilor.
Dintre mestesugurile populare traditionale trebuie mentionate sculptura, filiatura de lana, ceramica, filiatura de paie, albinaritul, olaritul, scrisul pe oua dar nu putem uita
nici fieraria si dulgheritul.
Aranjamentul diferitelor ornamentele sculptate in lemn, care sunt aproape de perfectiune, se bazeaza pe simtul mesterului formand astfel o lume de basme.
In lumea ornamentelor exista forme abstracte geometrice si simbolice si diferite motive botanice, animaliere, cosmice si religioase.
Satul este format din gospodarii izolate, fiecare avand in jur propriul teren de folosinta.
Mancarea, dupa opinia localilor, nu pica bine fara o gura de tuica.
Atractii turistice:
Biserica Unitariana
Biserica Reformata