Localitatea Miercurea Nirajului, devenita oras in anul 2003, se afla asezata pe cursul mijlociu al raului Niraj, la confluenta cu paraul Nirajul Mic, la 21 km de municipiul Targu Mures.
Denumirea orasului (Szereda) provine din cuvantul de origine slava "sreda", care inseamna loc de targuri, dar are si inteles de "centru".
Prima atestare documentara a orasului este din 1493.
Orasul Miercurea Nirajului a devenit un centru cultural al traditiilor specifice regiunii, si dintre manifestarile culturale si artistice care au loc aici, putem enumera Concertul de Craciun, Balul Strugurilor, Zilele Orasului, Zilele Bocskai precum si Balul Traditional de Carnaval.
Tinutul Secuiesc, din care face partea si Miercurea Nirajului, atrage foarte multi turisti dornici de a petrece concediul pe aceste meleaguri, si de a se bucure de traditiile si folclorul local.
Astfel ca, cel mai cunoscut produs culinar traditional este "kürtős kalács", fiind unic prin aroma, forma si mai ales mod de preparare, el fiind o specialitate a bucatariei transilvanene.
In ceea ce priveste posibilitatile de cazare, acestea sunt destul de reduse, principalele unitati care ofera locuri de cazare fiind vilele si pensiunile agroturistice.
In cadrul turismului rural sunt foarte multe oportunitati pe Valea Nirajului.
Aceste oportunitati se afla in stare primitiva, lipseste infrastructura precum si eficienta activitatii de marketing si cursurile de perfectionare.
Regiunea are un puternic caracter rural.
Satele, traditiile bine pastrate si portile traditionale sunt foarte atractive pentru turisti.
Regiunea este populata de oameni care pastreaza si cultiva cu adevarat si aztazi traditiile populare.
Ornamentarea portilor traditionale reflecta talentul si ingeniozitatea locuitorilor.
Obiective turistice in Miercurea Nirajului:
Biserica Reformata
Capela veche care din 1984 la proprietatea de unitarieni
Statuie a lui Bocskai István