Localitatea Biertan este situata in mijlocul Podişului Transilvaniei, in nordul judeţului Sibiu, la egala distanţa de orasele Medias si Sighisoara.
Se afla intr-o zona deluroasa, la stanga raului Tarnava Mare.
In centrul localitatii paraul Biertan conflueaza cu paraul Richis, casele si caile de acces fiind asezate in lungul acestor parai.
Biertan face parte dintre primele asezari germane din Transilvania fiind cuprins in cele doua "Scaune" (Medias si Seica) in Diploma Andreeana din 1224.
Prima atestare a numelui sau dateaza din 1283, intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoţilor catolici din comunitaţile sasesti.
Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o
impunatoare biserica-cetate.
Acest monument istoric si de arhitectura este reprezentativ pentru intreaga zona de colonizare saseasca din Transilvania.
Din totalul de aproape 300 biserici fortificate biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial.
Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.
Biserica are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porţi: de vest, de nord si de sud. La partea superioara are un coridor de aparare,
ceasul si clopotele.
Turnul-mausoleu este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste mormintele preotilor acestei biserici.
In bastionul estic, pe vremuri se afla carcera, unde erau inchişi soţii si soţiile in cazul in care se certau. in partea de sud-vest se afla Turnul Slaninilor,
iar pe latura de vest, Turnul Tesatorilor.
Piesa de rezistenţaaa cetatii Biertan este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania, alcatuit din 28 de panouri realizate de un pictor care s-a format
probabil in ambianta culturala din Viena si Nüerenberg.
In centrul altarului se afla sculpturi reprezentand un crucifix.
Pe cele doua panouri laterale ale registrului superior sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si imparatului Augustus.
Obiective turistice in Biertan:
Biserica cetate din Biertan