Harta turistica a României | Obiective turistice si itinerarii recomandate
Harta turistica a României | Obiective turistice si itinerarii recomandate | România pe hartă vă oferă posibilitatea de a vedea, sau a căuta orice regiune sau localitate de pe harta rutiera interactivă. Stațiuni maritime, Statiuni montane, Statiuni balneare, Castele medievale, Bucuresti, Turism rural, Delta Dunarii, Bucovina, Maramures. Romania mereu surprinzatoare.
 
cazaretransilvania.ro, rezervare cazari in Romania, Transilvania cazaretransilvania.ro Cazare la Munte Statiuni Balneare Cazare la Mare Partii si Statiuni de Schi Lista Localitatilor cu Unitati de Cazare din Romania
Romania Revelion 2024-2025 Observarea Ursului Cazare Delta Dunarii + Adaugă proprietate   Accesați pagina de facebook cazaretransilvania.ro
Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Transfagaras, Lacul Balea Cazare Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Castelul Peles, Sinaia Cazare Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Lacul Ursu, Sovata Cazare Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Pelerinaj la Sumuleu Ciuc - Rusalii la Sumuleu, Miercurea Ciuc Cazare

ROMANIA MEREU SURPRINZATOARE


Harta turistica a României | Obiective turistice si itinerarii recomandate
 
 

Harta Turistică a României | Faceti click pe imagine pentru marire

România pe hartă vă oferă posibilitatea de a vedea, sau a căuta orice regiune sau localitate de pe harta rutiera interactivă.
Turismul în România
Turismul în România se concentrează asupra peisajelor naturale și a istoriei sale bogate.
Traversată de apele Dunării, România are un scenariu sensibil, incluzând frumoșii și împăduriții Munți Carpați, Coasta Mării Negre și Delta Dunării, care este cea mai mare deltă europeană atât de bine păstrată.
Cu rolul de a puncta peisajele naturale sunt satele, unde oamenii de acolo trăiesc și mențin pentru sute de ani tradițiile.
În România este o abundență a arhitecturii religioase și a orașelor medievale și a castelelor, ce accentuează și valorifică potențialul turistic al României.
Zone turistice
În ultimii ani, România a devenit o destinație preferată pentru mulți europeni (mai mult de 60% dintre turiștii străini provin din țările membre UE), rivalizând și fiind la concurență cu țări precum Bulgaria, Grecia, Italia sau Spania.
În România, ansamblul următoarelor 9 regiuni formează atracția turistică câștigătoare, care cu oferta sa cuprinzătoare se adresează în mod eficient tuturor grupurilor țintă turistice în orice sezon.
 
I. Stațiuni maritime | Litoral Marea Neagra (Riviera Română)
Litoralul românesc de la Marea Neagră se întinde de la golful Musura, la vărsarea fluviului Dunărea, în mare prin Delta Dunării, și până la granița cu Bulgaria de lângă localitatea Vama Veche.
Harta coasta romana a Marii Negre - Harta Litoralul Romanesc - Marea Neagra
Partea terestră a litoralului românesc (țărmul) se întinde pe o lungime de 245 km.
Litoralul Romanesc Eforie Sud Malul Marii Negre Canalul Dunare - Marea Neagra Constanta Cazinou pe Malul Marii Negre
Statiunile maritime Năvodari, Mamaia, Constanța, Eforie Nord, si litoralul Marea Neagra cu statiunile Eforie Sud, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche (numite și Riviera Română) sunt principale atracții turistice pe timp de vară.
• Statiunea Costinesti Alegeti cazare la Costinesti
Litoral Marea Neagra - Plaja
• Statiunea 2 Mai Rezervati cazare la 2 Mai
Litoral Marea Neagra - Plaja 2 Mai
• Statiunea Mamaia Alegeti hotel la Mamaia
Litoral Marea Neagra - Plaja Mamaia
• Statiunea Venus Vedeti variantele de cazare la Venus
Litoral Marea Neagra - Plaja Venus
 
Toate stațiunile se află situate în județul Constanța, mai putin Gura Portiței care se află în județul Tulcea, oferind spații de cazare de toate categoriile (hoteluri de la 1 stea  pana la 5 stele, moteluri, pensiuni, cabane, campinguri, vile si apartamente cu regim hotelier).
Aceste stațiuni de la Marea Neagră ale României au fost construite în dreptul plajelor cu nisip, parțial mineral (aluviunile dunărene) și parțial cochilifer.
Stațiunea cea mai întinsă și cu cele mai multe spații de cazare este Mamaia.
Aceasta este și cea mai vizitată, fiind amplasată la nordul municipiului Constanța, pe grindul (cordonul litoral), care separă Marea Neagră de Lacul Siutghiol.
O particularitate a statiunii Mamaia este dimensiunea plajei, lată de 250 metri, și lungă de 8 kilometri.
Mai la sud se găsesc stațiunile Eforie Nord, Eforie Sud si Costinesti, care sunt și orașe.
Statiunea Eforie Nord
Litoral Marea Neagra - Plaja Eforie Nord Eforie Nord este o statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 14 km. sud de Constanta, intre Lacul Techirghiol si Marea Neagra.
A doua statiune ca marime a litoralului romanesc, este renumita pentru tratamentele sale curative, statiunea dispunand de doua baze de tratament permanente, ce poseda instalatii pentru bai calde cu apa sarata provenita din Lacul Techirghiol sau din Marea Neagra.
Plaja statiunii ce se intinde pe aproximativ 3 km dispune de terenuri de sport, piscine, precum si alte facilitati pentru practicarea sporturilor de apa.
Statiunea Eforie Sud
Litoral Marea Neagra - Plaja Eforie Sud Eforie Sud - statiune balneoclimaterica situata la 18 km. sud de Constanta, ce se intinde pe o lungime de circa 2 km de-a lungul Marii Negre. In statiunea Eforie Sud se afla un sanatoriu reumatologic permanent si altul pentru tratarea rahitismului si a debilitatii, ce functioneaza numai in sezonul estival, ambele pentru copii. Atractiile statiunii Eforie Sud sunt discotecile, teatrul in aer liber, precum si multe altele.
Statiunea Costinești
Litoral Marea Neagra - Plaja Costinesti Satul și stațiunea Costinești, care este considerată stațiunea tinerilor, este ostatiune balneoclimaterica estivala, situata la 30 km sud de municipiul Constanta, denumita si "Statiunea Tineretului", cu plaja intinsa cu nisip fin.
Statiunea Costinesti dispune de baze de agrement moderne, aici au loc numeroase manifestari cultural-artistice si tot aici emite postul Radio Vacanta.
Accesul in statiune se face cu trenul - gara Costinesti, situata pe ruta Bucuresti - Constanta - Mangalia sau rutier, pe DN 39 de la Constanta.
 
Sirul celor șase stațiuni de la Comorova, anume „Olimp”, Neptun”, botezate, ca și planetele sistemului solar, după zeii romani.
Functioneaza numai in perioda de sezon.
Statiunea Neptun - Olimp
Litoral Marea Neagra - Plaja Neptun - Olimp Neptun - Olimp - statiune balneoclimaterica situata la 6 km de Mangalia, pe o fasie de nisip intre Marea Neagra si padurea Comorova, ce ofera o oaza de liniste in peisajul litoralului romanesc.
Un adevarat complex turistic modern, statiunea dispune de hoteluri si vile deosebite, terenuri de tenis, de echitatie, debarcader pentru o plimbare pe lac, cluburi si parcuri de distractie.
Statiunea „Jupiter”, „Cap Aurora”
Litoral Marea Neagra - Plaja Jupiter - Cap Aurora Jupiter - Cap Aurora - statiuni climaterice estivale, situate la 40 km de Municipiul Constanta, intre tarmul Marii Negre si Padurea Comorova. Statiunea Cap Aurora este cea mai recenta statiune de pe litoralul romanesc, care atrage numerosi turisti veniti aici pentru plaja, terenuri de sport, teatru si cinema in aer liber, piscine, discoteci, precum si pentru navigare pe Lacul Tismana.
Statiunea Venus
Litoral Marea Neagra - Plaja Venus Statiunea „Venus” botezata, ca și planetele sistemului solar, după zeii romani.
Venus - statiune balneoclimaterica estivala, situata la 5 km de Mangalia, ce poarta numele zeitei frumusetii, ce dispune de hoteluri construite intr-un stil arhitectonic aparte.
Statiunea „Saturn”,
Litoral Marea Neagra - Plaja Saturn Saturn - este o statiune climaterica estivala, situata la 1 km de Mangalia, care beneficiaza de soare in majoritatea zilelor, apa marii atingand o temperatura medie in timpul verii de circa 25 grade C, si dispune de un teatru in aer liber, terenuri de sport, vile si hoteluri, teren de echitatie.
În apropierea graniței cu Bulgaria sunt satele și stațiunile Doi Mai și Vama Veche, adevărate localități permanent populate.
Statiunea Doi Mai
Litoral Marea Neagra - Plaja Doi Mai Doi Mai situat in apropierea granitei cu Bulgaria, satul a devenit foarte cautat de turisti, fiind perfect pentru cei dornici de clipe linistite si discrete.
Izolarea, salbaticia si noncomformismul atrag anual foarte multi tineri.
Cazarea se poate face in casele localnicilor sau la una dintre vilele din sat sau de pe plaja.
Cel ce vrea sa fie mai aproape de natura, sa mai auda sunete de chitara si sa-si petreaca noptile pe plaja, langa focuri de tabara sau terase cu stuf, trebuie sa ajunga la 2 Mai.
Statiunea Vama Veche
Litoral Marea Neagra - Plaja Vama Veche Vama Veche aparține de comuna Limanu si este amplasată pe malul Mării Negre, la mai puțin de un kilometru de granița cu Bulgaria. Majoritatea turiștilor care veneau in Vama Veche înainte de modernizarea șoselei și de deschiderea frontierei, erau studenți, elevi, sau persoane care doreau să scape de agitația de la oraș. Ulterior, turismul a evoluat, frecventarea a crescut, mulți dintre vizitatori nu mai caută linște, ci distracție și petreceri.

Itinerarii turistice recomandate

Golful_Pescarilor Marea Neagra 
Marea Neagră Litoralul românesc al Mării Negre reprezintă prin valoarea și diversitatea atracțiilor, o importantă destinație artistică:
  • sejururi de 6–12 zile pentru odihnă și pentru cură helio-marină
  • sejur de 12-21 de zile pentru tratament balnear
  • tururi de litoral
  • practicarea sporturilor nautice
  • degustări de vinuri de la Murfatlar
  • echitație la Mangalia
  • itinerarii turistice specifice litoralului românesc al Mării Negre:
    • București – Constanța – Eforie Nord – Mangalia – Adamclisi – Mulfatlar – Constanța – București
 
II. Statiuni montane | Stațiunile de schi
În timpul iernii, stațiunile de schi Sinaia, Bușteni, Semenic, Azuga, Straja, Păltiniș, Rânca, Cavnic, Arieșeni, Predeal și Poiana Brașov sunt destinațiile preferate ale turiștilor.
Statiunile montane ofera (in tot cursul anului) servicii de cazare, oferte speciale, wellness si pachete de tratament prin intermediul unitatilor de cazare clasificate de Ministerul Turismului.
Altitudinea (m.d.m.) este indicată după fiecare nume de așezare.
Altitudinea este înălțimea unui punct de pe suprafața Pământului în raport cu un nivel de referință, considerat, de obicei, suprafața liniștită a mării, denumită altitudine absolută, sau față de alt punct de referință de pe suprafața terestră, denumită altitudine relativă.
* Sursa: hu.wikipedia.org; ro.wikipedia.org
 
Lacul Tarnita, Piatra lui Dan Transilvania | Judetul Cluj | Lacul Tarnita

Transilvania | Judetul Cluj | Lacul Tarnita - Vedere de pe Piatra lui Dan
 

Itinerarii turistice recomandate

Valoarea potențialului turistic al României, caracterizata prin varietatea si armonia formelor de relief, diversitatea obiectivelor turistice naturale si antropice, precum si existenta unor resurse cu caracter de unicat, situează România printre tarile cele mai favorizate, având posibilități de practicarea a unui „turism total”.
Punerea în valoare a acestuia presupune conceperea unor programe turistice originale și atractive, pe interese cât mai variate, specifice diferitelor zone ale țării.
Munții Carpați
Complexitatea si atractivitate potențialulului turistic al Carpaților Românești se poate materializa in organizarea unor programe turistice specifice:
  • excursii, drumeții, trasee și itinerarii turistice pe trasee montane, marcate, în Muntii Bucegi, Făgăraș, Retezat, Parâng, Ceahlău, Candel, Piatra Craiului, Postăvarul, Harghita:
    • Bușteni – Cabana Diham – Poiana Izvoarelor, Diham – Predeal – București
    • București – Sinaia – Predeal – Pârâul Rece – Râșnov – Bran – Rucăr – Târgoviște – București;
    • București – Sinaia – Bușteni – Predeal – Brașov Victoria – Podragu – Bâlea Lac – Cascada Bâlea – Lacul Vidraru – Curtea de Argeș – București
    • București – Pitești – Curtea de Argeș – Bâlea Lac – Cârtișoara – Avrig – Sibiu – Râmnicu Vâlcea – Pitești – București
    • Timișoara – Semenic - Cheile Carașului – Cheile Nerei – Beușnița – Domogled - Valea Cernei – Parcul Natural Porțile de Fier – Clisura Dunării – Timișoara
    • Oradea – Beiuș – Stâna de Vale – Cabana Lasu – Cabana Valea Drăganului – Aleșd – Oradea
    • Cluj Napoca – Cheile Turzii – Câmpeni Albac – Huedin – Cluj Napoca.
  • turul mănăstirilor din Bucovina, „Maramureșul – ținut de legendă”, „pe urmele lui Dracula ” etc.
  • alpinism în munții Bucegi, Piatra Craiului, Retezat.
  • acțiuni de orientare turistică;
  • speoturism în Munții Apuseni, Munții Bucegi, Munții Cernei, Munții Mehedinți
  • sejururi de 6-12 zile pentru practicarea sporturilor de iarnă, pentru odihnă și tratament, sau pentru sfârșit de săptămână cu ocazia diferitelor sărbători
  • turism rural în diverse areale montane
• Predeal Alegeti cazare la Predeal
  
• Râșnov  | Cetatea Râșnov Selectati dintre cazarile din zona
• Lacul Bâlea   Rezervati cazare la Lacul Balea
• Lacul Vidraru   | Barajul Vidraru | Statuia lui Prometeu Vizitati zona Transfagarasan
  
• Transfagarasan Cautati cazare pe Transfagarasan
• Cheile Nerei  | Cascada Beușnița Vizualizati ofertele din zona
• Parcul Natural Porțile de Fier  | Clisura Dunării | Chipul lui Decebal Gasiti cazare in Caras Severin
  
• Valea Drăganului  | Barajul si lacul de acumulare Dragan Alegeti cazare din zona
• Cheile Turzii   Gasiti oferta de cazare in apropiere
 
III. Castele si cetati medievale
Pentru atmosfera lor istorică și pentru castelele aflate acolo, numeroase orașe transilvănene precum Sibiu, Brașov, Bran, Sighișoara, Hunedoara, Timișoara, Cluj-Napoca, Arad sau Târgu Mureș au devenit niște puncte importante de atracție pentru turiști.
• Sibiu  | Turnul Sfatului | Zidul Cetatii cu Turnul Dulgherilor Alegeti hotel sau pensiune la Sibiu
  
• Brașov  | Centrul Vechi si Cetatuia Selectati dintre cazarile la Brasov
• Hunedoara  | Castelul Huniazilor Rezervati cazare la Hunedoara
• Bran  | Castelul Bran Vizitati pagina cazare la Bran
• Sighișoara  | Cetatea Medievala Cautati cazare la Sighisoara
• Cluj-Napoca  | Bastionul Croitorilor Vizualizati ofertele din Cluj
• Târgu Mureș  | Cetatea si Biserica Reformata Gasiti oferta de cazare in Mures
 
IV. Turismul rural
De curând s-a dezvoltat și turismul rural ce se concentrează asupra promovării folclorului și tradițiilor. Principalele puncte de atracție le reprezintă Castelul Bran, mânăstirile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Transilvania, Delta Dunarii ori Cimitirul Vesel din Săpânța.

Zona Brasov: Bran, Rasnov, Magura, Zarnesti
• Castelul Bran Gasiti oferta de cazare la Bran
Zona Clujului: Belis, Luna de Sus, Sancraiu, Sic, Cheia, Rimetea
• Rimetea Gasiti oferta de cazare la Rimetea
Tinutul Sarii: Sovata, Corund, Praid, Campu Cetatii
• Sovata Alegeti cazare in Sovata
Ghimes: Lunca de Jos, Faget
• Ghimes - Faget Vizualizati cazarile in zona
Zona Gheorgheni: Izvorul Muresului, Lazarea
• Lazarea Vizualizati cazarile in zona
Zona Odorhei: Zetea, Izvoare, Tibod, Sancrai, Lupeni, Bisericani, Mugeni
• Lupeni Vizualizati cazarile in zona
Zona Covasna: Cernat, Bicfalau, Estelnic, Malnas Bai, Arcus, Ghelinta
• Cernat Selectati dintre cazarile din regiune
Zona Sibiului: Gura Raului, Rasinari, Selimbar, Paltinis, Apoldu de Jos, Sibiel
• Bisericile de lemn din Transilvania Cautati cazare in Ardeal
Zona Maramuresului: Coltau, Valea Vinului, Viseu de Sus, Sacalaseni, Statiunea Borsa
• Cimitirul Vesel din Săpânța Vizitati unitatile din Maramures
Satele românești păstrează în general un mod de viață tradițional. România se bucură de o abundență a arhitecturii religioase și păstrează câteva orașe medievale și castele.
 
V. Bucovina | Cele sapte mănăstiri si biserici cu pictură exterioară
Bucovina este situată în partea de nord a României, în nord-vestul Moldovei. Regiune montană pitorească, cu tradiții etnografice ce dăinuie nealterate, Bucovina se remarcă printr-o activitate turistică dinamică, datorată în primul rând mănăstirilor.
Cele sapte mănăstiri cu pictură exterioară, intrate în patrimoniul turistic mondial UNESCO, își păstrează caracteristicile după mai bine de 450 de ani.
Biserica
Localitate / manastire
Anul ridicarii
1. Biserica „Buna Vestire”
Mănăstirea Moldovița
1532
2. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
Mănăstirea Humor
1530
3. Biserica „Sfântul Gheorghe”
Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou / Suceava
1522
4. Biserica „Învierea Domnului”
Mănăstirea Sucevița
1487
5. Biserica „Sfântul Gheorghe”
Mănăstirea Voroneț
1583
6. Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”
Pătrăuți
1487
7. Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”
Arbore
1503
• Moldovita | Mănăstirea Moldovița | Biserica „Buna Vestire” Alegeti cazare in zona Moldovitei
Manastirea Moldovita - Biserica Buna Vestire - Bucovina
• Gura Humorului | Mănăstirea Humor | Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Rezervati cazare in zona
Manastirea Humor - Biserica Adormirea Maicii Domnului - Bucovina
• Suceava | Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou | Biserica „Sfântul Gheorghe” Selectati dintre cazarile din Suceava
Suceava Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Biserica Sfântul Gheorghe - Bucovina
• Sucevita | Mănăstirea Sucevița | Biserica „Învierea Domnului” Cautati cazare in zona
Manastirea Sucevita - Biserica Invierea Domnului - Bucovina
• Voronet | Mănăstirea Voroneț | Biserica „Sfântul Gheorghe” Rezervati cazare in zona Humorului
Manastirea Voronet - Biserica Sfantul Gheorghe - Bucovina
• Patrauti | Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” Rezervati cazare in apropiere
Manastirea Patrauti - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Bucovina   Manastirea Patrauti - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Bucovina   Manastirea Patrauti - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Bucovina
• Arbore | Biserica „Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul” Rezervati cazare in apropiere
Manastirea Voronet - Biserica Sfantul Gheorghe - Bucovina
Turistii care doresc sa viziteze manastirile din regiunea Bucovinei, mai pot admira urmatoarele biserici renumite:
Manastirea Dragomirna, Manastirea Putna, Manastirea Slatina si Biserica "Schimbarea la Față", Manastirea Bogdana cu Biserica Sfantul Nicolae din Radauti, precum si Biserica Sfânta Treime din Siret.
Manastirea-Solca - Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Bucovina
 
 
VI. Bucuresti | Capitala Romaniei
Prin funcțiile sale complexe, prin poziția în cadrul țării și prin numeroasele obiective cu valoare istorică, arhitectonică și de altă natură, Bucureștiul reprezintă unul dintre principalele centre turistice ale României.
Bucureștiul se remarcă prin de amestecul eclectic de stiluri arhitecturale, începând de la Curtea Veche, rămășițele palatului din secolul al XV-lea al lui Vlad Țepeș – cel care a fost fondatorul orașului și, totodată, sursa de inspirație pentru personajul Dracula – la biserici ortodoxe, la vile în stil Second Empire, la arhitectura greoaie stalinistă din perioada comunistă și terminând cu Palatul Parlamentului, o clădire colosală cu șase mii de încăperi, a doua ca mărime în lume după Pentagon.
• Bucuresti Rezervati cazare in Bucuresti
  
  
  
Printre cele mai importante obiectivele turistice ale municipiului București se numără: Ateneul Român, Arcul de Triumf, Palatul Băncii Naționale, Teatrul Național, Universitatea București, Parcul Cișmigiu, Grădina Botanică, Parcul Herăstrău, Muzeul Satului, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Biserica Stavropoleos, Hanul lui Manuc. De asemenea, aici se organizează, în fiecare an, Târgul de Turism al României.
 
VII. Atracții turistice naturale | Delta Dunării, Porțile de Fier, Peștera Scărișoara si alte pesteri renumite din Romania 
Alte atracții turistice importante din România sunt cele naturale precum Delta Dunării, Porțile de Fier, Cazanele Dunarii, Peștera Scărișoara și încă alte câteva peșteri din Munții Apuseni
Delta Dunării
Este considerata cea mai imensa zonă umedă din toata Europa
Delta Dunării s-a format de-a lungul a 10 000 de ani crescându-și suprafața și astăzi, fiind considerată cel mai tânăr „pământ” românesc.
Fiind cea mai bine conservată deltă din Europa, din anul 1990 este parte integranta a Patrimoniului Mondial UNESCO si considerat rezervație a biosferei.
Este un labirint de lacuri și canale, aflându-se in legătura cu marea Neagra, ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume fiind una dintre zonele unice cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă.
• Delta Dunării Alegeti cazare in Delta Dunarii
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta

Itinerarii turistice recomandate | Programe oferite naturalistilor

Delta Dunării Bogăția și varietatea potențialului turistic din Delta Dunării, poate genera o multitudine de programe turistice:
Plimbări cu vaporul, hidrobuzul sau barcă pe canalele Deltei și pe lacurile interioare
FLORA
Delta Dunării are o biodiversitate ieșita din comun, cu aproape 5 500 de specii, dintre care 1839 de plante. Vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede, 78% fiind reprezentată de stuf, rogoz, papură, pipirig, salcie pitică.
Este de menționat faptul că, în Deltă se găsește cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume, având o suprafață imensa de 1 750 km². Pe grindurile fluviale speciile cele mai întâlnite sunt arbori și arbuști, plopul alb, plopul negru, cătină, tufe de mure, etc.
Pe marginea canalelor putem întâlni o varietate de nuferi, albi sau galbeni, care sunt spectaculoși în perioada de înflorire, între lunile iunie și septembrie. Tot în arealul rezervației se găsesc și două plante carnivore, aldrovanda și otrățelul de baltă.
Un loc aparte în flora Deltei îl ocupă Pădurea Letea, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume.
Peisajul de aici este unul deosebit, unde pâlcurile de pădure alternează cu dunele de nisip, formate cândva pe fundul mării. Predomină stejarii, unii dintre ei cu vârste de peste 300 de ani. În pădure se mai pot întâlni și peste 10 specii de orhidee, dar și o specie de liană ce poate ajunge până la 25m.
Programe pentru explorarea florei
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
FAUNA
Suprafața preponderent mică de uscat, a făcut ca aici să se concentreze o faună majora reprezentată de pești, amfibieni, reptile și păsări.
Noaptea răsună de zgomotul amfibienilor, aici găsindu-se cel puțin 10 specii, printre care: broasca râioasă verde, broasca de lac mare, broasca râioasă brună, buhaiul de baltă sau brotăcelul de copac.
Fauna piscicolă este foarte bogata, reprezentată de o varietate mare de pești, 133 de specii, dintre care unii trăiesc doar în apele saline, altele doar in în apele dulci si soiuri de pești care trăiesc și în apele sărate și în cele dulci după cum urmează:
- 66 de soiuri sunt întâlnite doar în apele saline: hamsia, calcanul sau stavridul;
- 54 de specii trăiesc doar în apele dulci: somnul, linul, bibanul, crapul, avatul, șalăul, știuca și
- 13 de soiuri trăiesc și în apele sărate și în cele dulci: sturionii (păstruga, cega, morunul, nisetrul), scrumbia etc.
În ceea ce privește mamiferele prezente în arealul Deltei, găsim 54 de specii, care pot fi întâlnite preponderent în zonele mai izolate de uscat, sau în cele mlăștinoase.
Dintre acestea amintim: hermina, câinele enot, bizamul, vulpea, vidra, nurca europeană, pisica sălbatică, mistrețul, castorul, șacalul, etc.
Programe de explorare a faunei (vizitarea padurilor Letea si Caraorman)
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Programe gastronomice cu specialități pescărești
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Programe speciale de pescuit și vânătoare
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Pasările Deltei Dunării
Cu siguranță cel mai mare show oferit de Deltă este cel dat de păsări, nu mai puțin de 331 de specii.
Dintre acestea aproximativ 130 specii sunt migratoare.
Pe lângă păsările cunoscute in general și mai comune care pot fi regăsite aici (diferite specii de rațe și gâște, stârci, egrete, lebede, cormorani, pescăruși și alte păsări specifice zonelor umede), în Deltă se locuiesc și specii mai rar întâlnite și mai puțin prezente în alte zone din România, cum ar fi țigănușul, lopătarul, ciocăn torsul, piciorongul, alături de specii mai rare de gâscă cum ar fi gâsca cu gât roșu (50% din populația mondială), specii rare de răpitoare sau cormoranul mic (60% din populația mondială).
Pelicanii sunt cu siguranță cele mai emblematice păsări ale Deltei. Există aici două specii: pelicanul comun, mult mai răspândit și pelicanul creț.
În urmă cu 100 de ani, pelicanul era o specie comună pe tot cursul inferior al Dunării. Astăzi însă, aproape întreaga populație cuibăritoare a pelicanului comun se regăsește numai în Deltă, peste 18 000 de indivizi. Vine la noi în migrație, în lunile calde și iernează pe o suprafață ce se întinde din nord-estul Africii și până în India.
Se hrănește de cele mai multe ori în grupuri mari, alături de cormorani cu care fac echipă la pescuit. Poate mânca aproximativ 1kg de pește pe zi.
Dacă pelicanul comun are un penaj roz-gălbui, pelicanul creț are preponderent tonuri de gri deschis. Denumirea îi vine de la penele crețe de pe cap, formate în perioada de reproducere.
Este puțin mai mare decât pelicanul comun și poate atinge peste 3 m cu aripile întinse. Este cea mai mare pasăre de la noi din țară. Pelicanul creț este mult mai rar decât cel comun, populația cuibăritoare fiind de doar aproximativ 500 de indivizi.
Programe pentru observarea, fotografierea si filmarea pasarilor
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
ARII PROTEJATE
Delta Dunării cuprinde 20 de zone strict protejate, care însumează o suprafață totală de peste 50 000 ha, reprezentând aproximativ 9% din arealul total al rezervației. Cele mai importante dintre acestea sunt: Roșca – Buhaiova, Sărături – Murighiol, Insula Popina, Periteașca - Leahova, Grindul Lupilor și Chituc, Insula Ceaplace, Pădurea Letea și Caraorman, Lacul Nebunu, Sacalin – Zătoane, Lacul Belciug etc.

  • Roșca - Buhaiova (9 625 ha) este caracterizată de un complex de bălți și lacuri, în prezent aici adăpostindu-se cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa.
  • Sărături Murighiol (87 ha) adăpostește o colonie de piciorong, ciocântors, rață cu ciuf și alte specii limicole.
  • Insula Popina (98 ha), formată pe lacul Razelm, adăpostește pe lângă speciile de păsări migratoare care cuibăresc aici și singurul păianjen veninos din România, văduva neagră sau miriapodul gigant.
  • Periteașca - Leahova (4 125 ha) reprezintă un loc de popas și hrănire pentru gâsca cu gât roșu, pelicani, rațe și călifari. Cuprinde o serie de grinduri nisipoase, Insula Bisericuța, lacurile Leahova Mare și Mică, Periteașca și Coșna.
  • Grindul Lupilor (2 075 ha) nu se referă neapărat la specia din titlu, singura specie carnivoră mai mari de aici fiind șacalul auriu. În rest, zona este una de importanță ridicată pentru reproducerea naturală a speciilor de pești, crap, plătică sau șalău.
  • Grindul Chituc (2 300 ha) cuprinde o serie de lacuri mici, care pe timp de iarnă sunt de o reală importanță pentru păsări.
  • Insula Ceaplace (117 ha) este una dintre cele trei locații de pe teritoriul României care găzduiesc colonii de pelicani creți.
  • Pădurea Letea (2 825 ha) este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, pe teritoriul acesteia întâlnindu-se mai multe specii rare de orhidee și multe păsări care preferă zonele terestre și sărăturile.
  • Lacul Nebunu (115 ha) oferă condiții optime de cuibărit și hrană pentru mai multe specii de păsări (stârcul roșu, țigănușul, stârcul galben, stârcul cenușiu, lișița, corcodelul mic, cormoranul mic).
  • Sacalin - Zătoane (21410 ha) oferă condiții prielnice pentru cuibăritul lebedei, iar insula Sacalin oferă adăpost și loc de cuibărit pentru mai multe specii limicole.
Recomandările noastre pentru vacanta de vis in Delta – paradisul secret al României
  • Primăvara târzie este cel mai bun anotimp pentru o vizită în Delta Dunării.
  • Păsările se întorc din migrație, își pregătesc cuiburile, peisajul înverzește, iar spre sfârșitul lunii mai deja își fac apariția și nuferii. În același timp este prohibiție la pescuit așa că nu este foarte mare aglomerație pe canale și este mult mai liniște.
  • Nici celelalte anotimpuri nu sunt de ocolit, toamna aduce în peisaj o nouă migrație, iar speciile pe care le puteți întâlni pot fi unele rare și deosebite. Iarna este spectaculoasă mai ales dacă îngheață lacurile, iar peisajul se schimbă complet.
  • În luna februarie pelicanii creți se îmbracă deja în penaj nupțial, această specie fiind una dintre cele mai impresionante din Deltă în acest moment.
  • Situat pe Bratul Sulina, Mila 23 este poate cel mai bun punct din care să explorați Delta.
    Mila 23 poate fi accesat din Tulcea cu barca sau vaporul. Este un loc liniștit, nu este pe canalele mari, iar poziționarea lui în mijlocul rezervației facilitează transportul către aproape orice altă zonă. Este recomandat celor care se reîntorc in Delta Dunării, spre o cunoaștere mai ampla al florei si faunei, precum si pentru practicarea pescuitului sportiv.
    Letea este cel mai bine conservat sat din Deltă, iar dacă vreți să descoperiți specificul caselor pescărești acesta este locul perfect de explorat.
    Bratul Sfântu Gheorghe oferă și el un specific aparte, mai ales prin faptul că peisajul se schimbă iar unirea Dunării cu Marea Neagră este de neratat pentru o experiență completă, mai ales dacă vă doriți și un colț de plajă sălbatică adevărata.
    Celor care vizitează prima oara Delta Dunării, este recomandat, ca cel mai bun punct de pornire pentru exlorarea Deltei, Bratul Sfântu Gheorghe. Aici (la unitatea de cazare pre-rezervată pentru acest eveniment) se poate ajunge cu mașina personala, pe drum asfaltat.
  • Pădurea Letea este un loc aparte unde poți admira liana grecească cum se cațără pe copacii din jur, poți vedea multe specii de orhidee, sau stejari foarte bătrâni, ce alcătuiesc un peisaj unic în România format de dunele de nisip ce alternează cu fâșii de vegetație.
  • Alegeți întotdeauna un ghid priceput și bărci de mică viteză care să nu deranjeze mediul natural.
  • Delta se descoperă în liniște, în ritm cat mai lent și navigând cu viteză foarte redusa. Experiența completă și poate cea mai inedită este dată de o plimbare cu caiacul, așa că nu ratați această oportunitate.
Itinerarii turistice practicate în Delta Dunării:
• București – Tulcea – Murighiol – Babadag – Enisală – Histria – Mamaia – Constanța – București
• București – Tulcea – Chilia Veche – Sulina – Crișan – Maliuc – București.
Bogăția și varietatea potențialului turistic din Delta Dunării, poate genera o multitudine de programe turistice:
Plimbări cu vaporul, hidrobuzul sau barcă pe canalele Deltei și pe lacurile interioare.
Aceste programe, in cea mai mare parte, sunt organizate de unitățile de cazare ospitaliere si primitoare din Delta.
 
• Baile Herculane Rezervati cazare la Baile Herculane
• Porțile de Fier Alegeti cazare in zona Portilor de Fier
• Turnu Severin Vedeti cazarile din zona
• Garda de Sus Rezervati cazare in muntii Apuseni
 
 
VIII. Stațiunile balneo-climaterice | Factorii naturali de cură în turismul balnear
România dispune de un excepțional potențial balnear care concentrează o varietate de factori morali de cură.
În ultimii ani activitatea balneara a cunoscut o largă dezvoltare sub aspectul organizatoric, al cercetării și al folosirii balneomedicinei, iar baza naturală a fost modernizată, extinsă și diversificată.
În prezent România dispune de circa 160 de stațiuni si localități balneare cu factori de cură. Existența acestora a favorizat dezvoltarea turismului balneo-climateric și valorificarea lor pentru tratarea unor game largi de afecțiuni.
Factorii naturali de cură în turismul balnear sunt:
Apele minerale și termominerale reprezintă principalul factor natural de cură din România, de care se leagă o parte importantă din activitatea balneoturistică a României, conform criteriilor de mai jos:
volumul rezervelor,
calitățile terapeutice,
varietatea conținutului lor
Apele minerale din România au un conținut deosebit de variat în elemente chimice și de aceea prezintă o mare complexitate și diversitate sub aspect fizico-chimic, minerologic, termic.
Ele sunt localizate în principal între zona de contact între dealuri și podișuri cu arealul montan și depresionar (stațiunile Buziaș, Covasna, Tușnad, Călimănești, Băile Herculane, Vatra Dornei).
Lacurile terapeutice
Datorită calităților fizico-chimice ale apelor lor, fenomenului de heliotermie și salinitate ridicată, prezintă un deosebit interes terapeutic; apele acestor lacuri sunt clorurate sodic, iodurate sau sulfuroase.
Lacurile cele mai folosite în balneoturism:
- Câmpia Română: Balta Albă, Lacul Sărat, Lacul Amara
- Litoralul marin: Techirghiol, Mangalia
- Din masivele de sare din zonele dealurilor subcarpatice sau de podiș (Sovata, Ocna Mureș, Ocna Dej, Ocna Sibiului, Slănic Prahova, Ocna Șugatag).
Nămolurile terapeutice
România dispune de importante rezerve de nămoluri terapeutice care după originea și calitățile lor fizico-chimice, se împart în trei categorii:
- sapropelice - nămoluri negre, sulfuroase, specifice lacurilor: Techirghiol, Amara, Lacul Sărat, Sovata, Ocna Sibiului, Ocnele Mari și Mării Negre.
- minerale de izvor de la Sângeorz-Băi, Băile Felix;
- turbe descompuse chimic: Poiana Stampu, Borsec, Tușnad, Mangalia.
Emanații naturale de gaze terapeutice:
- de dioxid de carbon, specific munților vulcanici Căliman, sunt utilizate ca mofete la Băile Tușnad, Borsec, Buziaș, Covasna, Vatra Dornei, Sângeorz-Băi, Harghita Băi.
- de hidrogen sulfurat, sunt întâlnite la: Șugag și Sântimbru fiind unice în Europa.
Saline
Salinele - sunt baze de tratament la Târgu Ocna, Slănic Prahova, Slănic Moldova, Praid, Cacica, Turda etc.
Plantele medicinale
Sunt din ce în ce mai solicitate în prepararea unor medicamente, cât și în cura externă ca băi de plante medicinale.
Factori climatici
Pot fi utilizați în menținerea sau ameliorarea stării de sănătate a organismului uman prin climatoterapie. S-au evidențiat mai multe bioclimate cu calități terapeutice:
- excitant de câmpie și litoral
- sedativ din câmpia de vest, dealurile și podișurile până la altitudinea de 600 -1000 m;
- tehnico stimulant specific altitudinilor de peste 800 m și până la circa 2000 m.
Aeroionizarea
Influența climatului aeroelectric cu o aeroinizarea bogată, predominant negativă are efecte benefice asupra organismului uman în principal de sedare, sporind astfel valoarea balneară a unei stațiuni. În România aeronizarea prezintă valori moderate, dar sunt zone unde acestea sunt mult mai ridicate (Buziaș, Băile Felix, Borsec,Moneasa, Băile Herculane).
 
IX. Maramures
Situat în partea de Nord a Carpaților Orientali, care sunt marcați de masivul Rodna, Carpații Vulcani de Nord și respectiv munții Maramureșului.
„Maramureșul istoric” este un muzeu în aer liber, acesta o dovedesc nenumeratele puncte de atracție, integrate în categoria obiectivelor antropice. Bisericile din lemn unica în lume, Cimitirul Vesel, Memorialul Victimelor Comunismului și al rezistenței, această combinație cultivă spiritul. „Cimitirul Vesel”, această bizară combinație de ironie și amărăciune, de seninătate și groază pare a fi cel mai mare paradox al ritualurilor de trecere, la români, dar nu numai. Scurtele poezii cu tente ironice sunt foarte bine completate de picturi naive care reprezintă persoana decedată în ipostaza ceea mai reprezentativă pentru viața pe care a trăit-o.
„Biserica din Deal” sau Biserica Balcului din Ieud este ceea mai veche construcție de acest gen din Maramureș, datând din anul 1364. Biserica din Sârbi – Sisani a fost construită în anul 1532 pe o ridicătură de teren, la marginea unei imense păduri de stejar. Biserica este alcătuită din bârne de stejar de peste 60 cm lățime, încheiate la colțuri în coadă de rândunică. Mănăstirea Bârsana – este marcată prin faptul că aici este concentrată arta cioplitului în lemn din Țara Maramureșului, lemnul cioplit de mâinile trudite ale meșterilor artizani maramureșeni, spune povestea acestor meleaguri, parcă rupte din rai. Așezată pe malul răului Iza pe un deal ce îi oferă o impresionantă panoramă, mănăstirea Bârsana străjuiește întreaga Tară a Maramureșului.
Muzeul Maramureșului din Sighet are mai multe secții care cuprind valori inestimabile adunate din spațiul Maramureșului istoric. Ceea mai importantă este secția etnografică în aer liber unde sunt prezentate zeci de case și unelte țărănești. Gospodăriile prezentate aici permit vizitatorului sa își facă o imagine reală asupra modului de viață a țăranilor care au trăit pe aceste meleaguri cu sute de ani în urmă.
Obiective turistice naturale Maramuresene de mare importanta
  • Lacul Venderelul din Masivul Farcău;
  • Munții Rodnei oferă un peisaj unic, cu bogății ale faunei și florii de neegalat.
Mai mare căldare glaciară de pe versantul nordic este iezeru, delimitată de nord și nord - est de Culmea Pietrosului. În fundul căldării se află lacul glaciar Iezerul 1870 m în forma ovală, lung de 80 m, lat de 70 m și cu o adăncime de 1,8 m.
  • Mlaștinile Vlăsinescu, Tăul lui Dumitru de pe platoul Izvoarele, Poiana Brazilor și Lacul Morărenilor în hotarul satului Breb. Flora și vegetația acestor mlaștini păstrează elemente nordice și relicte glaciare;
  • Minele de sare de la Ocna Șugătag și Coștiui au facilitat construire prin prăbușire a unor lacuri sărate. Unul dintre aceste lacuri este Lacul Gavrilă este cel mai intens lac din România.
Forme de turism si Itinerarii turistice recomandate in Maramures
Turismul de odihnă și recreere.
Un cadru deosebit pentru desfășurarea activităților de odihnă cu sejururi mai mari îl reprezintă:
- Stațiunea Borșa care beneficiază și de condiții pentru realizarea tratamentelor balneare, practicarea sporturilor de iarnă și a drumețiilor;
- Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag. Principalii factori terapeutici sunt apele minerale cloruro – sodice concentrate, recomandate în afecțiunile reomatismale ale aparatului locomotor;
- Valea Vaserului – este cel mai atratctiv traseu turistic al Munților Maramureșului, cazarea fiind posibilă la cabanele silvice, de vânătoare, forestiere și miniere. Este propusă includerea sa în categoria ariilor protejate cu statutul de Parc Natural.
 
Turism la sfârșit de săptămâna.
Se poate realiza pe valea Izei, Vaserului și Vișeului.
În Maramureșului istoric există posibilitatea vânătorii sportive în următoarele zone: zona Vișeului, Bistra – Ruscova, Poienile de sub Munte.
Agroturismul – reprezintă o formă de circulație turistică desfășurată în Maramureșul istoric.
În cazul agroturismului entitatea organizatorică de bază este fermă, gospodăria țărănească, prin practicarea acestei activități gospodarul având posibilitatea de a-și valorifica spațiile de cazare excedentare unde se asigură cazarea turiștilor, în plus turiști vor beneficia de produse alimentare obținute chiar în acea gospodărie sau în împrejurimi, iar agrementul îmbracă forme distincte de cele obișnuite precum: vânătoarea, pescuitul, participarea la evenimente importante din viața satului (hore, șezători, nunți, boteze).
Dacă turiștii doresc pe parcursul șederii lor pot iniția în practicarea unor meșteșuguri precum: țesut, olărit, încondeiatul ouălelor, sculptura etc.
 
 
Va dorim drum bun si sejur placut!

 

Csíksomlyó szállás

 

Cazare la Munte in România | 1000 unități de cazare in 133 așezări montane | Cazare, Oferte Speciale, Wellness, Pachete de tratament | Prezentarea in imagini a cazarilor la munte si a așezărilor montane din regiunile geografice din România: descriere, poze, harta, cazare, obiective turistice, atractii si drumetii, altitudini intre 600–2034 m deasupra nivelului marii (m.d.m.) | Bazinul Carpatic, Dincolo de Carpati, Crisana, Maramures, Transilvania, Bucovina, Muntenia, Moldova, Banat: Albac, Arefu, Arieseni, Armaseni, Baia Sprie, Baile Balvanyos, Baile Selters, Baile Tusnad, Baisoara, Bălan, Balea Cascada, Baraj Zetea, Belis, Bixad, Boga, Borsa, Borsec, Borzont, Brăduleț, Bran, Brașov, Bretcu, Bucin, Busteni, Campu Cetatii, Câmpulung Moldovenesc, Capalnita, Capatineni, Carta, Catrusa, Cheile Butii, Chinusu, Ciucea, Ciucsangeorgiu, Ciumani, Ciurila, Coada Lacului Lesu, Cobleș, Colibița, Comandau, Corbeni , Covasna, Danesti, Delnita, Desag, Ditrau, Durau, Estelnic, Faget, Feliceni, Frumoasa, Garda de Sus, Ghelinta, Gheorgheni, Ghipes, Gura Raului, Harghita Madaras, Harghita-Bai, Hoghia, Huedin, Ic Ponor Padis, Inlaceni, Izvoare, Izvorul Muresului, Lacu Rosu, Lazarea, Liban, Lunca (Comuna Vidra), Lunca de Jos, Lupeni, Lutoasa, Madaras, Măgura, Mereni, Miercurea-Ciuc, Mihaileni, Moieciu de Sus, Moldovita, Morareni, Nadejdea, Oesti, Padis, Paltinis, Parau Satu Mare, Pauleni, Pauleni Ciuc, Petrosani, Piricica, Poiana Brasov, Poiana Mărului, Predeal, Rachitele, Racu, Ranca - Transalpina, Rasnov, Rausor, Remetea, Rimetea, Rucar, Săcele, Sambata de Sus, Sancraiu, Sandominic, Santimbru Bai, Satu Mare, Scarisoara, Sicasau, Siclod, Sinaia, Smida, Sovata, Stana de Vale, Statiunea Borsa, Statiunea Fantanele, Statiunea Parang, Sub Cetate, Sugag (Transalpina), Sumuleu Ciuc, Suseni, Tarlungeni, Tibod, Timisu de Jos, Timișu de Sus, Toplita, Transfagarasan – Lacul Balea, Vacaresti, Valea Finisului, Valea Scurta, Valea Seaca, Valea Vinului (Muntii Rodnei), Vama-Bucovina, Varsag, Vartop, Viseu de Sus, Vlahita, Zarnesti