Chiscau este o localitate in judetul Bihor, Crisana, Romania. Localitatea este situata la poalele Muntilor Bihorului, fiind strabatuta de raul Craiasa.
Toponimia numelui vine din maghiara, insemnand micul cuptor (kiss=mic, koh=cuptor), fiind atestat documentar cu acest nume inca de pe la 1588, sau cu numele de Alsokoh
in acea perioada functionand aici o topitorie de fier.
Peștera Urșilor
Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.
Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani.
Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră.
La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei.
Cu o lungime de peste 1.500 m, peștera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice.
Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli:
- Galeria "Urșilor" (sau Galeria Oaselor),
- Galeria "Emil Racoviță",
- Galeria "Lumânărilor",
- Sala Lumânărilor,
- Sala Spaghetelor,
- Sala Oaselor.
Printre formațiunile de stalactite și stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul și Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări.
Temperatura în peșteră este constantă de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se menține la 97%.
Muzeul Etnografic "Flutur Aurel"
La doar 300m de cunoscuta "Pestera Ursilor" in satul Chiscau, Aurel Flutur a intemeiat un senzational muzeu etnografic particular.
Intemeietorul acestui muzeu cu peste 2000 de obiecte, a inceput sa stranga obiecte vechi de peste 30 de ani, reusind sa salveze de la disparitie o serie de obiecte de arta
populara, vestigii istorice si etnografice.
Printre cele peste 2000 de exponate se afla si o locomobila fabricata in Ungaria care dateaza din 1910. Utilajul secular este o masina de forta, deplasabila, pe roti,
functionabila inca.
Acesta este una dintre cele mai valoroase piese din colectie.
Ar fi mai multe de spus si multe obiecte de enumerat, dar deocamdata va invitam sa aruncati o privire pe sectiunea de fotografii, iar pentru alte detalii oricine este
invitat la fata locului, mai ales ca nu costa nimic.
Iar in caz ca ajungeti la fata locului nu ezitati sa-i puneti intrebari colectionarului deoarece "fiecare obiect are povestea lui"dar valoarea lor este inestimabila.
Situata la granisa de vest a Parcului Nasional Apuseni, intr-un incantator decor natural, localitatea ofera un acces facil la frumusesile acestuia.
Obiective turistice la Chiscau:
Pestera Ursilor
Muzeul Etnografic "Flutur Aurel"
Valea Sighistelului
Biserica de lemn din Bradet
Muntele Sapu si Groapa Ruginoasa
Cheile Galbenei
Platoul Padis