Romania - Transilvania, Seclerland - Judetul Mures - Targu Mures
CAZARE SI REZERVARE ONLINE in Bazinul Carpatic si Dincolo de Carpati in urmatoarele structuri de primire turistica (Unitati de Cazare): Hotel, Motel, Vila, Bungalow, Cabana, Camping si Casute, Tabara de Copii, Pensiune, Ferma Agroturistica; Proiectarea de VOIAJE CALATORII, TURNEE SI DRUMETII in Romania - Transilvania in statiuni balneare, litoral, statiuni de munte, si Delta Dunarii pentru grupuri si turisti individuali. Asigurarea de TRANSPORT PERSOANE cu autobuze, microbuze, autoturisme, si ghid de turism. OFERTE DE PROGRAME SI AGREMENT: obiective culturale, etnografice - folclorice, creatie artizanala, climaterice si peisagice, pescaresti si vanatoresti, viticole, pastorale, practicarea sporturilor de iarna si -nautice, afaceri, odihna/recreere. ANUNT (inregistrare unitati de cazare din Romania), RECLAMA (parcele, imobile, case de lemn din Transilvania)
Turism in Romania-Transilvania, Transport, Excursii, Cazare-rezervari online            Turism in Romania-Transilvania, Transport, Excursii, Cazare-rezervari online
Alegeti oferta potrivita de cazare si agrement. Savurati gustul vietii in Transilvania!
Romania - Transilvania, Seclerland - Judetul Mures - Targu Mures

in centrul judetului Mures, in Transilvania, se afla municipiul Targu Mures. Situat in zona central-nordica a tarii, orasul se afla la intersectia a trei zone geografice, mai precis, Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului. Ca dimensiune este cel mai mare oras din judetul Mures si indeplineste rolul de resedinta de judet. Initial ocupa doar terasa inferioara de pe malul stang al Muresului, in prezent insa, ocupa ambele maluri ale cursului superior al raului si are ca delimitare geografica dealul Cornesti si raul Mures. Coordinatele geografice exacte ale orasului sunt 46°32’59"N, 24°33’35"E iar suprafata totala acoperita este de 66,96 km patrati. Altitudinea medie la care se afla este de 320 m deasupra nivelului marii.

Orasul este accesibil din directiile sud-est si sud-vest de pe drumul international E60 iar din directia nord de pe drumul national 15. Este accesibil si via cale ferata iar in acelasi timp dispune si de un aeroport international amplasat la o distanta de 14,5 km sud-vest de oras. Distantele dintre Targu Mures si alte cateva orase importante din tara sunt urmatoarele: Bucuresti 330km, Alba Iulia 116km, Iasi 310km, Brasov 168km, Constanta 548km, Craiova 321km, Sibiu 112km.

Zona din imediata vecinatate a orasului este acoperita de paduri si dealuri cu flora caracteristica zonei de podis. Fauna regiunii este de asemenea tipica, consistand mai ales din specii precum porcul mistret, vulpea, bursucul si iepurele.

Clima regiunii este relativ placuta, fiind de tip continental moderat, cu temperaturi cuprinse intre valorile de -32,8°C si +39°C, cu media anuala de 8,6°C.

Conform unui recensamant realizat in anul 2006 populatia municipiului Targu Mures este de 170.000 de locuitori. Din punct de vedere etnic nationalitatea cu cei mai multi reprezentanti este cea romana, cu un procent de 50,35%, urmata de nationalitatea maghiara reprezentand 46,68% din numarul total de locuitori. Datorita acestui procent orasul ocupa primul loc in tara ca numar de locuitori de etnie maghiara. Recensamantul efectuat in anul 2002 a fost primul care a aratat cifrele reale ale acestei minoritati iar astfel, orasul a fost declarat oficial oras bilingv. in prezent sunt utilizate atat limba romana cat si limba maghiara in domenii precum educatia, justitia si administratia publica. Alaturi de aceste doua etnii majoritare mai sunt prezenti si reprezentanti ai altor nationalitati printre care se numara romi cu un procent de 2,51%, germani cu 0,18% si alte etnii cu un procent de 0,27% din totalul populatiei. Din punct de vedere confesional populatia orasului este compusa din 46,62% ortodocsi, 29,98% reformati, 13,48% romano-catolici, 2,71% greco-catolici, 2,60% unitarieni iar procentul de 4,6% ramas este reprezentat de alte confesiuni. Orasul este alcatuit din 15 cartiere dispuse in jurul centrului istoric.

Municipiul Targu Mures se mandreste cu o lunga istorie pe parcursul careia a oferit omenirii o serie de personalitati importante ce fie s-au nascut fie au trait si si-au desfasurat activitatea aici.
Printre acestia se numara:
  • Avram Iancu (1824-1872) - avocat si important reprezentant al revolutiei din 1848-1849
  • lexandru Papiu Ilarian (1827-1877) - avocat si revolutionar
  • Farkas Bolyai (1775- 1856) - matematician cunoscut mai ales pentru contributiile sale aduse in domeniul geometriei
  • Janos Bolyai (1802-1860) - matematician, fondator al geometriei non-euclidiene
  • Petru Maior (1756-1821) - scriitor, istoric, filozof lingvist si reprezentant al scolii Ardelene
  • Andras Suto (1927-2006) - scriitor/Gheorghe sincai (1754-1816) - istoric, filolog, traducator, poet si reprezentant al
        scolii Ardelene
  • Samuel Teleki (1739-1832) - explorator.

  • in ceea ce priveste istoria orasului, acesta a fost mentionat pentru prima oara intr-un document oficial in anul 1332. Orasul apare in registrul Papei de la Roma sub numele de Novum Forum Siculorum, tradus in limba romana prin Noul Targ al Secuilor. in secolul anterior, in anul 1230, apar referinte neoficiale provenite de la calugari dominicani indicand existenta unei asezari pe care ei o numesc Asserculis, nume datorat probabil faptului ca in perioada respectiva cladirile din regiune aveau acoperisuri de scandura.

    in anul 1370 denumirea orasului este schimbata in "Szekelyvasarhely", nume ce se traduce in limba romana prin Targul Secuiesc. in anul 1405 Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei din acea perioada acorda orasului dreptul de a organiza targuri. in 1482 regele Matei Corvin declara orasul asezare regala iar in 1616, Bethlen Gabor, principele Transilvaniei din acea perioada, acorda rangul de municipiu orasului si schimba numele acestuia in "Marosvasarhely" (in romana Targu Mures), nume pe care-l poarta si in prezent.

    in anul 1709 izbucneste o epidemie de holera ce devasteaza orasul si regiunile din vecinatate. Aspectele sociale si economice ale vietii locuitorilor orasului au primit un nou elan in 1754 cand Curtea Suprema de Justitie a Principatului Transilvanean a fost mutata in Targu Mures. in anul 1786 se infiinteaza prima tipografie din oras.

    in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea au fost ridicate o serie de statui ale unor personalitati istorice. in 1880 a fost ridicata o statuie in centrul orasului, reprezentandu-l pe Jozef Bem, faimosul general maghiar de origine poloneza. in anul 1893, alaturi de aceasta a fost ridicata o statuie in cinstea lui Kossuth Lajos, faimosul avocat si revolutionar devenit ulterior guvernator al Ungariei. in 1907 tot aici a fost ridicata si o statuie a lui Francisc Rakoczi al II-lea, conducatorul revoltei maghiarilor impotriva habsburgilor dintre anii 1703-1711. insa, dupa Primul Razboi Mondial toate trei au fost demolate in anul 1923.

    Pe parcursul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului urmator imaginea rurala a orasului a fost schimbata. Primaria din acea perioada a fost inaugurata in anul 1913, cladirea ridicata in stil secesionist fiind o parte a proiectul de innoire urbana initiat de primarul Bernady Gyorgy.

    La incheierea Primului Razboi Mondial Transilvania nu mai face parte din Ungaria ci devine o regiune a Romaniei. in aceasta perioada orasul se bucura de un deosebit succes economic ce a continuat pana la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. in perioada 1940-1944 regiunea a revenit Ungariei iar in oras s-a infiintat un ghettou pentru evrei. in luna octombrie a anului 1944 regiunea a intrat din nou sub administratie romaneasca iar pe parcursul primei jumatati a secolului, procentul de 89% locuitori de etnie maghiara, inregistrat in 1910, a intrat intr-o scadere accentuata. Dupa razboiul mondial, administratia comunista a introdus o politica de industrializare masiva, schimband in totalitate imaginea orasului, chiar numele acestuia fiind schimbat in Osorhei. intre anii 1952-1968 in regiune s-a infiintat o provincie autonoma ungara cu centrul economic si administrativ la Targu Mures. Aceasta cuprindea o mare parte a suprafetei actualelor judete Mures, Harghita si Covasna, avand ca populatie majoritara pe cea maghiara cu un procent de 77,3%. Provincia autonoma exista insa, doar formal, fara a avea orice fel de autonomie, fiind guvernata de legile emise in capitala. Aceeasi constitutie ce prevedea existenta ei prevedea si faptul ca provincia se supunea legilor emise in Bucuresti. Consiliul regiunii exista doar formal, singura diferenta dintre aceasta provincie si restul teritoriului tarii era ca, aici, membrii administratiei erau de etnie maghiara, limba maghiara putea fi folosita in justitie si administratie iar inscriptiile din locurile publice erau bilingve. in 1968 guvernul Republicii Populare Romane a abandonat sistemul de administratie teritoriala regionala in favoarea vechiului sistem in care teritoriul tarii este impartit in judete. Acesta functioneaza si in prezent.in luna martie a anului 1990, la scurt timp dupa prabusirea regimului comunist, ca urmare a Revolutiei din decembrie 1989, Targu Mures a fost scena unor confruntari violente intre reprezentantii etniilor romane si maghiare.

    in prezent, economia orasului se afla intr-un stadiu de dezvoltare accentuat, pornit inca din anul 2000. Alaturi de minoritatea maghiara exista si un numar considerabil de secui.

    Municipiul Targu Mures dispune de numeroase atractii turistice vizitate anual de nenumarati vizitatori dornici de a cunoaste minunatiile orasului sau pur si simplu de a se recrea.

    Cetatea Medievala Targu Mures se gaseste in apropierea centrului orasului si acopera o suprafata totala de 4,3 hectare. Componentele defensive ale fortificatiei se gasesc inca si azi in stare buna incorporand un numar de 7 bastioane si zidurile ce le unesc pe acestea. in incinta cetatii se gaseste o biserica reformata si Cladirea Manutantei. Initial fortareata a fost finalizata in 1492 la porunca lui Bathory Istvan, voievod al Transilvaniei la acea perioada. Forma pe care o poarta in prezent a capatat-o intre anii 1602-1652, arhitectura intregului ansamblu purtand amprenta stilului Renasterii tarzii. Cetatea de forma pentagonala este aparata de 7 bastioane dintre care 5 poarta numele breslelor ce le intretineau odinioara, conform traditiei. Acestea au fost construite utilizand piatra de rau pentru infrastructura si caramida pentru exterior, peste care a fost aplicata tencuiala. Au o inaltime de 3-4 nivele, etajele fiind sprijinite pe barne groase de lemn. Accesul in bastioane este fie din exterior de pe o serie de scari de lemn fie direct de pe drumul de rond. Incinta cetatii a devenit cu timpul spatiul de desfasurare a numeroase activitati si manifestari culturale. Aici sunt organizate anual "Zilele Targumuresene", reunind peste 80.000 de participanti, "Festivalul Berii", "Sarbatoarea Vinului si a Mustului" si "Oraselul Copiilor".

    Platoul Cornesti se gaseste pe cea mai inalta cota a orasului, la o altitudine de 448m, deasupra nivelului marii, adica la aproximativ 170m deasupra orasului. Aflat la o asemenea inaltime, platoul ofera o priveliste deosebita, deschizand o panorama asupra intregului oras precum si asupra Vaii Raului Mures. Platoul este inconjurat de o padure de carpen si stejar, numita si "Padurea Mare", ce ofera iubitorilor de natura posibilitatea de a face drumetii pe numeroase mini-trasee. Principala atractie din zona este Gradina Zoologica.

    Gradina Zoologica Targu Mures reprezinta una dintre atractiile principale ale orasului atat pentru populatia locala cat si pentru turisti. Situat in partea estica a orasului, pe Platoul Cornesti, gradina zoologica a luat nastere in anii 60’, ocupand initial o suprafata de doar 600-700 de metri patrati. La infiintare incinta adapostea doar un numar de 10 animale: 3 lupi, 2 ursi, 2 mistreti, 2 fazani si o caprioara. Acestea au fost donate de catre Asociatia Vanatorilor si intreprinderea de Exploatare Forestiera. in anul 1965 suprafata este extinsa la 20 de hectare. in prezent adaposteste un numar de 500 de animale apartinand la 120 de specii atat din fauna locala cat si din cea exotica. Incinta este impartita in cinci sectoare, fiecare avand 31 de ingrijitori specializati. in cadrul gradinii pot fi admirate mai multe incinte cum ar fi de exemplu "Casa Leilor", "Pavilionul Exotic", "Barlogul Ursilor" sau "Pavilionul Primatelor". Pe langa propriile activitati, gradina zoologica ofera celor interesati in domeniu si posibilitatea de a participa la anumite programe de instruire. Tot aici functioneaza din anul 2002 o pensiune pentru caini. Gradina este vizitata anual de peste 100.000 de vizitatori dornici de a admira animalele salbatice. Palatul Culturii se gaseste in centrul orasului, pe strada Enescu nr. 2 si este una dintre cele mai reprezentative cladiri ardelene. Cladirea ridicata din initiativa primarului Bernady Gyorgy se impune atat prin decoratia exterioara cat si prin cea interioara. Acoperisul cladirii a fost realizat din majolica iar frontispiciul este dominat de un mozaic monumental si o serie de basoreliefuri. Cladirea gazduieste o serie de institutii de natura culturala: Filarmonica de Stat, Biblioteca Judeteana, Muzeul de Arta, Galeriile Uniunii Artistilor Plastici si Expozitia Permanenta a Muzeului de Istorie.

    Biblioteca Teleki-Bolyai se afla pe strada Bolyai nr 17. Cladirea a fost ridicata intre anii 1799-1804 sub indrumarea contelui Teleki Samuel. in prezent biblioteca adaposteste un numar de peste 60.000 de volume, printre care se numara si o serie de opere si editii rare. Tot aici se gaseste si expozitia memoriala a matematicienilor Bolyai Farkas si Bolyai Janos, cel din urma fiind creatorul geometriei non-euclidiene.

    Teatrul National se gaseste in Piata Teatrului nr 1, cladirea este relativ moderna, fiind construita in anul 1978 si adaposteste atat o sectie de limba romana cat si una de limba maghiara.

    Palatul Administrativ se afla pe strada Primariei nr. 2 si este una dintre cladirile reprezentative ale orasului. A fost ridicata intre anii 1905-1907, in scopul de a da centrului orasului un aspect urban modern. Constructia a fost ridicata dupa planurile arhitectilor Komor Marcell si Jakab Dezso, una dintre caracteristicile sale distinctive fiind turnul cu inaltimea impunatoare de 60 m. Initial rolul acestui turn era de observator pentru detectarea eventualelor incendii din oras. Dupa finalizare cladirea a servit ca sediu al primariei municipiului Targu Mures. Din nefericire in timpul restaurarii efectuate in anul 1962 a fost inlaturata de pe fatada cladirii stema orasului alaturi de alte cateva elemente decorative. Interiorul a suferit si el o serie de schimbari, fiind indepartate numeroase picturi ce ilustrau o serie de personalitati istorice maghiare: Bethlen Gabor, Francisc Rakoczi al II-lea, Kossuth Lajos, Deak Ferenc si Franz Jozef al Austriei. in prezent edificiul este sediul administrativ al Prefecturii si al Consiliului Judetean Mures.

    Muzeul Judetean Mures se afla pe strada Horea nr. 24 si este una dintre cele mai importante cladiri din oras. A fost construita intre anii 1890-1893 cu elemente specifice stilului neoclasicist, la initiativa Societatii Economice si Culturale a Secuilor. Proiectul a fost realizat de arhitectii Sofalvi Jozsef si Pal Soos. Rolul cladirii era de a adaposti Muzeul de Arta Industriala.

    Muzeul de Etnografie si Arta Populara se afla in Piata Trandafirilor nr. 11. Cladirea este una dintre cele mai frumoase palate construite in stil baroc din Transilvania si este cunoscuta si sub numele de Palatul Toldalagi, fiind numit dupa ctitorul sau Toldalagi Laszlo. Palatul a fost transformat in muzeu in anul 1984.

    Muzeul de stiintele Naturii se gaseste pe strada Horea nr. 24 si a fost construita purtand caracteristici ale stilului neobaroc precum si ale stilului renascentist italian. Initial, cladirea, a fost destinata Muzeului de Arta Secuiasca. in prezent adaposteste insa, exponate ale tezaurului natural muresean.

    Biserica Reformata din vechea cetate a orasului se afla in incinta delimitata de zidurile defensive ale fortificatiei. A fost ridicata in secolul al XIV-lea de catre ordinul Franciscan iar in secolul al XVI, odata ce populatia orasului a trecut la Protestantism, biserica a devenit proprietate a Bisericii Reformate. in anul 1602 biserica a fost incendiata de trupele generalului Basta, iar in 1658 a suferit noi pagube datorita atacurilor trupelor otomane. in aceasta perioada a fost distrus tavanul bisericii impreuna cu orga si numeroase icoane din interior. Biserica a ramas astfel fara acoperis timp de cativa ani, pana in 1685, cand a fost inceputa reconstruirea ei. A fost finalizata in 1693. in 1789 dotarea bisericii a fost imbogatita cu o fabuloasa orga creata de Johann Brause. Printre principalele evenimente care au avut loc in aceasta biserica se numara alegerea printului Transilvaniei Francisc Rakoczi al II-lea.

    Biserica Bob se gaseste pe strada Doicesti nr. 9 si este prima biserica greco-catolica construita in Targu Mures. Cunoscuta si sub numele de "Biserica de Piatra", aceasta formeaza un ansamblu cu fosta scoala confesionala greco-catolica. Constructia cladirii a avut loc intre anii 1793-1794 din cheltuielile episcopului Ioan Bob, al carui nume il poarta si in prezent. Dupa anul 1948 autoritatile comuniste au transformat biserica intr-o parohie ortodoxa ce refuza pana in prezent sa restituie cladirea proprietarului tabular.

    Casa Teleki se afla pe strada Bernady Gyorgy nr. 3-5 si a servit ca resedinta a contelui Teleki Domokos. A fost ridicata intre anii 1797-1803 si este in prezent proprietate a Bisericii Reformate.

    Casa Banyai se afla in Piata Trandafirilor nr. 12. A fost ridicata in stil eclectic, dupa planurile arhitectului Nagy Gyozo intre anii 1904-1907. intre anii 1933-1939 cladirea a servit ca locuinta a primarului Bernady Gyorgy.

    Casa Kopeczi-Teleki se afla pe strada Revolutiei nr. 1 si este cel mai vechi palat din oras. Constructia sa a fost inceputa in anul 1554 la initiativa inaltului demnitar Kopeczi Tamas din vremea reginei Isabella.

    Casa cu Arcade se gaseste pe strada Calarasilor nr. 1 si a servit initial ca scoala romano-catolica aflata sub patronajul imparatesei Maria Tereza. Edificiul a fost grav afectat de incendiul din anul 1873, dar a fost reconstruit in 1905.

    Curtea de Apel se afla pe strada Bolyai nr. 30 si a fost ridicata in anul 1789 in stilul baroc tarziu, avand si numeroase elemente clasiciste. in 1827 devine sediul forului de apel al Transilvaniei, cunoscut si sub numele de "Tabla Regeasca".

    Palatul Apollo se afla in Piata Trandafirilor nr. 5. Cladirea a fost ridicata intre anii 1821-1822, din dispozitia contelui Teleki Samuel, in stil eclectic. La vremea respectiva aici aveau loc reprezentatiile teatrale ale trupelor ce vizitau orasul.

    Complexul de Agrement si Sport "Muresul" este situat in coltul nord-estic al orasului si ofera numeroase si variate posibilitati de recreere si divertisment. Complexul beneficiaza de un cadru natural deosebit deoarece se afla pe malul unui mic lac de acumulare format de barajul de peste raul Mures. Are o vechime de peste un secol, fiind amenajat si utilizat inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, in jurul unui fost brat mort al raului Mures. Complexul este cunoscut in prezent de catre populatia locala sub numele de "Week-End" si a pornit initial ca un bazin de canotaj, ajungand in prezent sa cuprinda si alte patru bazine de adancimi si suprafete diferite. "Casa de Oaspeti" din incinta complexului dispune de un restaurant cu 70 de locuri, o sala de conferinte cu 30 de locuri, o terasa cu 100 de locuri si poate asigura cazarea unui numar de 22 de persoane. Exista si posibilitatea inchirierii unor echipamente sportive si beneficierea de o serie de terenuri de sport. in sezonul estival aici au loc si numeroase spectacole in aer liber, discoteci, concursuri si reprezentatii sportive. in aceasta perioada complexul este vizitat zilnic de peste 6000 de persoane.

    Este posibila si organizarea unor excursii pe jos pentru a "explora" zona din apropierea Platoului Cornesti, inclusiv platoul insasi. Zona este frecventata de numerosi turisti, precum si de numerosi localnici in scopuri de recreere. Odata ajunsi pe platou nu merita ocolita nici gradina zoologica. De asemenea, un alt traseu ce merita luat in considerare este regiunea unde se gaseste Complexul de Agreement si Sport "Muresul". Aici se pot inchiria barci sau hidrobiciclete pentru a iesi pe lac.

    Alaturi de aceste numeroase si variate atractii turistice orasul ofera si numeroase cluburi si restaurante ale caror varietate va satisface sigur gusturile oricarui vizitator. Printre cele mai prestigioase se numara "Select" (Piata Trandafirilor nr. 49), "New York Casino Bar" (Piata Trandafirilor nr. 44), "Club Regal" (Bulevardul 1848 nr. 5) sau "Club Apollo" (Complexul Week-End).

    Orasul ii asteapta pe toti cei dornici de a-l descoperi si de a petrece timp liber in conditii cat mai placute.

       
    Oferte de Cazare
    Romania - Transilvania

    Bazinul Carpatic
       Transilvania
     
    Dincolo de Carpati
       Dobrogea
       Delta Dunarii
       Muntenia
       Moldova
    ______________

    Destinatii din Romania
     
       Jud. Alba
               Arad
               Arges
               Bacau
               Bihor
               Bistrita Nasaud
               Brasov
               Braila
               Bucuresti
               Caras-Severin
               Cluj
               Constanta
               Covasna
               Harghita
               Hunedoara
               Ilfov
               Maramures
               Mehedinti
               Mures
               Neamt
               Prahova
               Satu Mare
               Salaj
               Sibiu
               Suceava
               Timis
               Tulcea


    ______________
    ______________

     
       
    Oferte de Cazare     
    Ungaria     

    Regiuni:
       Ungaria de Nord
       Ungaria Centrala
       Nordul Marii Campii
       Sudul Marii Campii
       Transdanubia de Vest
       Transdanubia Centrala
       Transdanubia de Sud
       Transdanubia de Sud

    ______________

     

    Revelion 2024-2025
    ROMANIA - TRANSILVANIA

    Hoteluri, Pensiuni, Vile, Cabane...
     
    – PACHETE DE REVELION - CAZARE –
     
    PELERINAJ - RUSALII
    Sumuleu Ciuc - Harghita


     
    STATIUNI MONTANE
    Romania - Transilvania


     
    OBSERVAREA URSULUI
    Observatoare de ursi in Muntii Carpati
    Observarea Ursilor in Muntii Carpati - Oferte de cazare, programe, atractii si agrement
    Program: urmarirea ursului cu privirea
    Observare, filmare si fotografiere

    Copyright © 2002 – 2024 cazaretransilvania.ro All rights reserved.
      Operator Portal   Termeni de Utilizare Site