Sumuleu Ciuc | Rusalii la Sumuleu | Cazare Pelerinaj Sumuleu Ciuc
PROGRAM RUSALII pentru Pelerinaj la Sumuleu Ciuc, Pelerinaj de Rusalii la Șumuleu Ciuc program rusalii, Pelerinajul de Rusalii Sumuleu Ciuc in zilele de azi, Perioada pelerinaj de rusalii, Parcarea de Rusalii la Șumuleu Ciuc, Prezentare in imagini Sumuleu Ciuc: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii, Despre Statuia Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc, Miracole atribuite Statuii Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc, Pe muntele Șumuleu mic se afla: Mănăstirea Franciscanilor, Capela Salvator, Capela "Isus în Chinuri", Capela Sfântul Anton, Lângă mănăstire la Sumuleu Ciuc: Fostul Liceu romano-catolic, Izvorul de apă minerală, Biserica romano-catolică Sfânta Treime, Calea Crucii pe Dealul Calvaria Șumuleu, Sumuleu Ciuc Pelerinaj în fotografii, Sumuleu Ciuc - Harta - Map, Pelerinaj la Sumuleu Ciuc | Pelerinaj Rusalii - cazare, oferte cazări Pelerinaj în Secuime!
cazaretransilvania.ro, rezervare cazari in Romania, Transilvania cazaretransilvania.ro Cazare la Munte Statiuni Balneare Partii si Statiuni de Schi Lista Localitatilor cu Unitati de Cazare din Romania
Romania                Revelion 2024-2025 Observarea Ursului + Adaugă proprietate   Accesați pagina de facebook cazaretransilvania.ro
Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Transfagaras, Lacul Balea Cazare Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Castelul Peles, Sinaia Cazare Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Lacul Ursu, Sovata Cazare Prezentare in imagini: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii Pelerinaj la Sumuleu Ciuc - Rusalii la Sumuleu, Miercurea Ciuc Cazare

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | 2024 Program Rusalii | Rusalii la Șumuleu

2024 Pelerinaj de Rusalii la Șumuleu Ciuc program rusalii

Perioada pelerinaj de rusalii: 17–20 mai 2023


Vineri (17 mai)
  • 18.00 slujba, noapte de veghe in Bazilica Șumuleu Ciuc.
Sâmbătă (18 mai)
  • slujbe de dimineața 7.00 si 8.00
  • Sfântă Liturghie - 12.30 la Sfântul Altar din șaua dintre munții Șumuleului Mic si Mare
  • 18.00 slujba si noapte de veghe in Bazilica Șumuleu Ciuc
Parcarea de Rusalii la Șumuleu Ciuc
Parcarea autovehiculelor în Miercurea Ciuc si la Șumuleu Ciuc la Rusalii.
În timpul Rusaliilor la Șumuleu Ciuc, există restricții de trafic. Conform practicii actuale, drumul spre Șumuleu Ciuc este deschis (fără restricții) vineri pan la orele 15:00 și 16:00.
De vineri după-amiază până sâmbătă dimineața, la ora 6, numai acele mașini, sau autobuze pot merge până la Bazilica Șumuleu Ciuc, al cărui număr de înregistrare a fost raportat de către unitatea de cazare primitoare la Primăria Locala.
Sâmbăta de la ora 6 dimineața pana la ora 12 duminica este strict interzis circularea tuturor autovehiculelor.
 
Duminica (19 mai)
  • Liturghii in Bazilica dimineața la orele 7.00 si 8.00
  • 10.30 - sfânta liturghie
  • 18.00 - slujba de seara
 
Luni (20 mai)
  • Liturghii in Bazilica la orele 8.00, 10.30 si 18.00
 
Marti (21 mai)
  • Liturghii in Bazilica la orele 8.00, 10.30 si 18.00
 
 
 
Pelerinaj la Șumuleu Ciuc Biserica Catolică
 
Despre Statuia Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc
 
Pelerinaj la Șumuleu Ciuc
 

Oferte de cazare din Județul Harghita
 
pentru pelerinajul de rusalii la Sumuleu Ciuc

 

Despre Șumuleu Ciuc

Șumuleu Ciuc este un cartier al municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita, Transilvania, România. Aici se află Bazilica Sfânta Maria, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj ale Bisericii Romano-Catolice din România.
 
Șumuleu Ciuc se situează la 3 km de la centrul orașului Miercurea Ciuc, în direcția nord-est, pe malul pârâului Șumuleu.
 
Până 1876 Șumuleul a fost reședința executivă a Scaunului Secuiesc al Ciucului, cu scaunele filiale ale Giurgeului și Cașinului, apoi a devenit comună a comitatului Ciuc. În anul 1959 Șumuleul a devenit cartier al orașului Miercurea Ciuc, în partea de nord-est a acestuia.
 
Șumuleu Ciuc Biserica Catolica


Pelerinajul de Rusalii la Sumuleu Ciuc

- istoric -
 
Pelerinajul de Rusalii al catolicilor la Șumuleu Ciuc își are originea în secolul al XV-lea, când Papa Eugen al IV-lea a aprobat, în anul 1444, un pelerinaj de donație pentru terminarea bisericii în construcție.
 
Mai târziu, în biserică a fost adusă o statuie făcătoare de minuni, care le-a dat secuilor din zonă forță și curaj pentru a învinge, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor din anul 1567, oastea protestantă a lui Ioan Sigismund, venit să impună cu forța Reforma Protestantă.
 
Șumuleu Ciuc Pelerinajul de Rusalii – istoric


Pelerinajul de Rusalii Sumuleu Ciuc in zilele de azi

 
Șumuleu Ciuc Pelerinajul de Rusalii – in zilele de azi


Despre Statuia Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc

Cea mai cunoscută statuie a Mariei din Bazinul Carpatic se află în biserica de pelerinaj din Șumuleu Ciuc sub supravegherea ordinului franciscan. Fecioara Maria, este cunoscută și ca Femeia îmbrăcată în soare.
 
Șumuleu Ciuc Statuia Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc
 
Ea este învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi semiluna, purtând în jurul capului o coroană formată din stele. În brațul ei stâng se află copilul care dă binecuvântare, Isus, iar în mâna dreaptă se află sceptrul împărătesc.

Lucrarea făcută din lemn de arțar are o înălțime de 253 centimetri, figura Fecioarei Maria în sine este de 191 centimetri. Statuia nu aparține patrimoniului original al mănăstirii, originea sa nefiind cunoscută exact. Este posibil să fi fost făcută în anii 1510 într-un atelier transilvănean.

Recent, sculptura a fost analizată cu scanare UV și s-au realizat studii endoscopice, în care a fost studiată partea interioară, goală, și suprafața exterioară. Analizele au arătat că sculptura nu a fost făcută dintr-un singur lemn, ci din mai multe pârți îmbinate.
 
Cu prima menționare a statuii din Șumuleu-Ciuc ne întâlnim într-un inventar înregistrat în 1621. În acel moment se afla pe un altar secundar, și probabil că a ajuns în centrul noului altar principal, după reamenajările din urma distrugerilor cauzate de invazia tătarilor din 1661. Statuia Fecioarei a fost plasată în partea centrală a altarului cu baldachin în noua clădire a bisericii construită la mijlocul secolului al XIX-lea. Pe deasupra ei a fost pus Tatăl Ceresc, iar pe cele două laturi sculpturile înfățișându-i pe regii Sf. Stefan și Sf. Vasile.
 
Șumuleu Ciuc Statuia Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc
 
Contrar compoziției anterioare, îngerii care au ținut coroana au fost înlăturați, iar coroana însăși a fost așezată pe capul Mariei. Statuia, de-a lungul timpului a fost îmbrăcată și decorată cu bijuterii prețioase, care au fost oferite de familii catolice aristocratice din rândul secuilor.


Miracole atribuite Statuii Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc

Din secolul al XVII-lea, documente scrise menționează statuia de mai multe ori, înregistrând miracole asociate rugăciunii și intervenției lui Maria.

Acest lucru este evidențiat de obiectele votive și tablele de mulțumire care sunt puse pe ambele laturi ale altarului principal. Pelerinii, conform tradiției se roagă către Maria și apoi ating cu îmbrăcămintea și obiectele lor de cult piciorul statuii pentru a beneficia de binecuvântare. Pelerinajul de Rusaliile Catolice este cela mai cunoscută dintre manifestările religioase din prezent, care este destinată aprecierii statuii.

Cea mai cunoscută legendă a statuii este asociată războaielor cu turcii și tătarii din 1661, când biserica a fost arsă de către tătari, dar statuia a rămas intactă. Conform tradiției, unul dintre conducătorii tătarilor dorea să ducă lucrarea percepută ca fiind de valoare, dar trăsura după un timp – în locul denumit mai târziu Pasul Vlăhița – a devenit atât de grea încât nici măcar opt perechi de boi nu puteau să o tragă. Conducătorul tătar, drept răzbunare, rănise fața și gâtul Maicii Domnului cu sabia lui, dar în urma gestului său, brațul lui a fost paralizat.
 
Miracole atribuite Statuii Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc
 
În 1704, în timpul ciocnirilor dintre ceruți și lobonți, statuia a fost dusă la muntele Șumuleu Mare. Când în 1758 tătarii au distrus mare parte din Moldova, franciscanii, au zidit preventiv statuia Fecioarei Maria și cele mai importante valori ale bisericii.

În secolului al XX-lea, în timpul războaielor din 1916 și 1944, au transportat-o la Cluj Napoca pentru a fi păstrată în mănăstirea franciscană. Până în 1960 statuia a fost îmbrăcată. Hainele lui Isus se găsesc în colecția bisericii.

Este un miracol în sine că statuia se păstrează de jumătate de mileniu, mai mult decât atât în cazul meu, rugăciunile spuse la piciorul ei, s-au împlinit.

Pe muntele Șumuleu mic se afla: Mănăstirea Franciscanilor, loc de pelerinaj pentru romano-catolici.


Pe muntele Șumuleu mic se afla:

Mănăstirea Franciscanilor, loc de pelerinaj pentru romano-catolici

 
Mănăstirea Franciscanilor, loc de pelerinaj pentru romano-catolici
 

Capela Salvator din secolul al XV-lea

 
Capela Salvator din secolul al XV-lea
 
Capela Salvator din secolul al XV-lea
 
Capela Salvator din secolul al XV-lea
 

Capela "Isus în Chinuri", datând probabil din perioada secolelor al XV-lea - al XVII-lea

 
Capela Isus în Chinuri
 
Capela Isus în Chinuri inauntru
 

Capela Sfântul Anton, construită între 1750 și 1773.

 
Capela Sfântul Anton, construită între 1750 și 1773
 
Capela Sfântul Anton, construită între 1750 și 1773
 

Lângă mănăstire la Sumuleu Ciuc:

1. Fostul Liceu romano-catolic, construit în 1727, unde au învățat multe personalități de seamă, azi orfelinat.

 
Fostul Liceu romano-catolic, construit în 1727
 

2. Izvorul de apă minerală (apă bicarbonatată, feruginoasă, sodică, calcică, magneziană, carbogazoasă, hipotonă).

3. Biserica romano-catolică Sfânta Treime.

4. Calea Crucii pe Dealul Calvaria Șumuleu, care constituie partea integranta al Pelerinajului la Șumuleu Ciuc:

 
Calea Crucii pe Dealul Calvaria Șumuleu
 
„Un drum al suferinței… o suferința imensa, capabila sa răscumpere păcatele noastre ale tuturor si, poate mai important decât orice, o suferința din iubire!
Este urmat de miile de credincioși prezenți, într-o procesiune pe dealul Dealul Calvaria Șumuleu, în încercarea de a pune în scena drumul durerii suferite de Isus Cristos până în vârful muntelui Golgota, martor tăcut al răstignirii Sale.
 
Calea Crucii pe Dealul Calvaria Șumuleu
 

Sumuleu Ciuc - Harta - Map:

 

PENTRU OFERTE SPECIALE, PACHETE DE TRATAMENT – CAZARE –
Accesati Cazare Sumuleu-Ciuc: (site-ul nostru tematic): sumuleu-ciuc.romaniacazari.ro

Sumuleu Ciuc | cazare Sumuleu Ciuc | cazari in zona Sumuleu Ciuc, Oferte de cazare din Județul Harghita pentru pelerinajul de rusalii la Sumuleu Ciuc. PROGRAM RUSALII pentru Pelerinaj la Sumuleu Ciuc, Pelerinaj de Rusalii la Șumuleu Ciuc program rusalii, Pelerinajul de Rusalii Sumuleu Ciuc in zilele de azi, Perioada pelerinaj de rusalii, Parcarea de Rusalii la Șumuleu Ciuc, Prezentare in imagini Sumuleu Ciuc: descriere, poze, harta, cazare, atractii-drumetii, Despre Statuia Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc, Miracole atribuite Statuii Fecioarei Maria din Șumuleu-Ciuc, Pe muntele Șumuleu mic se afla: Mănăstirea Franciscanilor, Capela Salvator, Capela "Isus în Chinuri", Capela Sfântul Anton, Lângă mănăstire la Sumuleu Ciuc: Fostul Liceu romano-catolic, Izvorul de apă minerală, Biserica romano-catolică Sfânta Treime, Calea Crucii pe Dealul Calvaria Șumuleu, Sumuleu Ciuc Pelerinaj în fotografii, Sumuleu Ciuc - Harta - Map, Pelerinaj la Sumuleu Ciuc | Pelerinaj Rusalii - cazare, oferte cazări Pelerinaj în Secuime!

 

Revelion 2024-2025
ROMANIA - TRANSILVANIA

Hoteluri, Pensiuni, Vile, Cabane...
 
– PACHETE DE REVELION - CAZARE –
 
PELERINAJ - RUSALII
Sumuleu Ciuc - Harghita


 
STATIUNI MONTANE
Romania - Transilvania


 
OBSERVAREA URSULUI
Observatoare de ursi in Muntii Carpati
Observarea Ursilor in Muntii Carpati - Oferte de cazare, programe, atractii si agrement
Program: urmarirea ursului cu privirea
Observare, filmare si fotografiere

Copyright © 2002 – 2024 cazaretransilvania.ro All rights reserved.
  Operator Portal   Termeni de Utilizare Site