Statiunea Baile-Herculane este integrata in Parcul National Valea Cernei-Domogled iar prin asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, ii confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene.
Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n. in perioada civilizatiei romane, statiunea a fost constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice.
impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi in Dacia le-au inchinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Din 1736 incepe reconstructia si modernizarea « bailor », a cailor de acces, granicierii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant.
Statiunea a fost vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, cum ar fi : imparatul Iosif al II-lea , imparatul Francisc I si imparateasa Charlotte, imparatul Franz Iosef si imparateasa Elisabeta.
Existenta neintrerupta de doua milenii a statiuni Baile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii intr-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte.
Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de inalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un inalt grad de atractivitate.
Multiplele mijloace de recreere si divertisment precum si posibilitatile de drumetie si excursii in statiune si pe valea Cernei, constituie o atractie in plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile-Herculane.
In prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice astfel obtinandu-se sporuri importante de debite.
Apa termala de Herculane calmeaza pielea iritata Apa Termala de Herculane are un efect extrem de benefic asupra pielii. Aceasta este recomandata de medicii dermatologi pentru multiple afectiuni ale pielii. Printre acestea se numara atopia, eczemele, pruritul, urticaria sau dermatoza inflamatorie.
Atractii:
1. Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari - Creasta; 4 ore
2. Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane; 5 ore
3. Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled; 8 ore
4. Piata Hercule - Crucea Ghizelei - Cascada Cociu
5. Baia Diana - Izvorul Munc - Varful Ciorici; 2-3 ore
6. "7 izvoare calde" - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei
MANIFESTARI PERMANENTE:
Festivalul International de Folclor HERCULES
Festivalul RACHIEI din BANAT
NIGEEA la BANI
Balul STRUGURILOR
Congresul SPIRITUALITATII ROMANESTI